Porsche na elektrický pohon? Dnes už nic mimořádného

Vydal Josef Jarkovský  |   Publikováno 13. 04. 2017

Poněkud nevšední věc odhalila rakouská společnost Kreisel Electric, když nechala předělat známou 910 na elektromobil. Je to ale vůbec ještě Porsche, když jej nedoprovází ten ojedinělý zvuk motoru? Tři bratři Kreiselové znají odpověď, podle nich rozhodně je.

O této rakouské společnosti slyšel snad jen málokdo, minimálně až do doby, než si u ní sám slavný herec Arnold Schwarzenegger nechal přestavit svůj vuz Mercedes-Benz třídy G na elektromobil. Od této doby šla popularia jenom nahoru a nyní přišli s další novinkou, která může zastínit celý vývoj této známé značky.

Replika je to opravdu kuriozní, neboť se od originálu liší jen pár detaily. Ovšem až na to nejdůležitější, což se schovává pod kapotou. O pohon se nám postará dvojice elektromotorů s celkovým výkonem 490 koní (360 kW) a točivého momentu 770 Nm. Veškerá síla putuje na vozovku přes zadní kola prostřednictvím dvourychlostní převodovky.

O tom, že se jedná o sportovní vůz, svědčí i fantastické parametry, které elektromobil doprovází. Jedním z nich je i zrychlení z nuly na stovku, kterého při své hmotnosti 1100 kilogramů dosáhne za 2,5 sekundy, čímž dominuje naprosté většině svých konkurentů. Maximální rychlost se ustálí na 300 kilometrech v hodině, a dokonce se tvrdí, že jízdní dynamiku to oproti originálu nijak moc nepoznamenalo.

Auto vzhledem ke své hmotnosti využívá lithium-iontové baterie o kapacitě 53 kWh, díky níž Porsche ujede až 350 kilometrů do úplného vybití. Samotné dobíjení baterie je možné až výkonem 100 kWh (DC) nebo díky zabudované speciální řídící jednotce můžeme využít například i solární elektrárny, jež má mnoho dalších využití.

Ač se jedná o naprostou novinku na trhu, nepočítá se s tím, že by se pouštělo do nějakého dalšího vývoje. Mnoho dalších informací zatím nebylo uvedeno, snad jen to, že samotný elektromobil se tak dočká pouze limitovaného počtu kusů a ani cena nebude nijak nízká. První odhady mluví o částce 26 milionů korun, ale může se vyšplhat ještě výše.

FOTO: Kreisel

Tuto sobotu zamíří parní expres „Svatý Jiří“ na Řípskou pouť a do muzea

Tuto sobotu 22. dubna vypraví České dráhy parní vlak pod památnou horu Říp. Výchozí stanicí vlaku je nádraží Praha Braník s odjezdem v 9:00 hod. V Praze bude možné přistoupit ve ... čtěte hned

AUTOZDARMA od firmy DEXCAR - Registrace

Německá společnost Dexcar Autovermietung UG je firma se švýcarským duchem a italským vedením, která byla založena v roce 2014 se sídlem v Essenu. Ekonomický model firmy je na bázi ... čtěte hned

Fomm Concept one! Malý elektromobil pojme až čtyři pasažery

Japonská společnost přichází s titěrným elektromobilem pro čtyři osoby. Je lehounký, stylový a nebojí se vody. Zatím se můžeme pokochat jen počítačovými snímky. čtěte hned

Citroën DS5 BlueHDi 180! Nový lepší výkon

Citroën přichází s modelem DS5 BlueHDI 180. Tešit se můžete na nové turbodmychadlo, které vozidlu poskytne lepší výkon. Francouzská automobilka přichází i s novým podvozkem. čtěte hned

Hyundai Sonata 2014. Oficiální premiéra už za měsíc!

Korejská automobilka vypustila do automobilového světa první fotografie nové Sonaty pro rok 2014. Jedná se o sedan, který můžeme zařadit do střední třídy. Svou premiéru si odbude v ... čtěte hned