Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo: šampion F1 mění sny ve skutečnost

Vydal Josef Jarkovský  |   Publikováno 20. 03. 2017

Bývalý závodník F1 a dvojnásobný vítěz Indy 500 Emerson Fittipaldi představil 7. března v autosalonu v Ženevě svůj vůz snů. Světlo světa oficiálně spatřil supersport s atmosferickým motorem Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo by Pininfarina.

Italská designová společnost Pininfarina a německá technologická firma HWA AG čerpaly z vize šampiona F1 Emersona Fittipaldiho, když se rozhodli vytvořit hypervůz, který bude naplňovat pocity člověka zažité při opravdovém závodění.

„Při vytváření EF7 pro mě bylo důležité, aby vůz poskytoval nejen čistou vášeň a adrenalin, které jsou úzce spjaty s řízením, ale bude také bezpečný pro řidiče všech úrovní,“ nechal se slyšet Fittipaldi.

„Majitelé-řidiči mohou očekávat spolehlivost a ve srovnání s podobně výkonnými vozy i nižší náklady na údržbu, což znamená více času a euforie během jízdy,“ chválil svůj výtvor.

Impozantní design vozu podtrhuje i jeho výkon v poměru k hmotnosti. EF7 má pod svým kabátem uložen atmosferický osmiválec o výkonu přes 441 kW (600 koní). Kromě výkonu je zmíněna i pohotovostní hmotnost, která činí 1000 kg. Vedle toho se vůz může pochlubit i speciálně navrženým motorem, který je spolu s převodovkou navržen tak, jak je tomu obvyklé pro sportovní vozy.

Ultralehký supersport tvoří monokok z karbonových vláken, ke kterému jsou přidělány další části. Jezdcům je tak poskytnuta maximální bezpečnost a pohodlí i v situacích, kdy vozidlo pojede na hranici svých možností.

EF7 bude vyroben jen v omezeném množství, ale každý majitel získá speciální instruktáž i osobní rady přímo od výroce. Vlastníci dále získají možnost přizpůsobit si interiér i exteriér vozu, vybrat si kola nebo i barvy Pantone a závodních čísel. To vše společně s umístěním značky podpisu Emersona Fittipaldiho.

Ačkoliv cena auta zatím není známa a vy už teď víte, že si ho nebudete moci dovolit, můžete si jej alespoň vyzkoušet ve virtuálním světě. Součástí blížící se hry „Gran Turismo Sport“ je i EF7, který nabídne úplně stejné vlastnosti jako skutečný vůz.

FOTO: carmagazine, eurogamer

FXX K Evoluzione je nový vrcholný model od Ferrari

Speciální okruhový model Ferrari FXX K Evo je posledním vývojem slavné italské značky, který je určen jen pro pár vyvolených příznivců. Ačkoliv byl vůz představen ... čtěte hned

Hennessey Venom F5 - nový nejrychlejší vůz světa