Bentley představilo novou limitovanou edici modelu Continental GT

Britská Bentley světu představila nový otevřený Bentley, který připravila ve spolupráci se společností Princess Yachts. Jak už název napovídá, jedná se o limitovanou edici tzv. „silniční jachty“, v níž se bude moct povozit pouze 30 majitelů.

Princess Yachts je jedničkou na motorové jachty, takže se není moc čemu divit, když Bentley chtělo přijít s něčím novým a přitom naprosto mimořádným. Pokud se totiž na vůz podíváte pořádně, tak vše v interiéru i exteriéru připomíná luxusní provedení věhlasných jachet.

Celým názvem Bentley Continental GT Galene Edition je jedinečným svého druhu už jen díky specifickému bílému nátěru „Glacier White“. Ten je doplněn ladnými modrými prvky „Sequin Blue“, kterými při jízdě autor symbolizuje pohyb loďky po moři. Celkový design vozu byl ještě doplněn modrou barvou stahující se střechy a velkými 21palcovými koly.

Neméně zajímavý je i vnitřek vozu, kde je kladen důraz na detaily. Už při vstupu nás ohromí perfektně zpracované čalounění ve světlých odstínech a ručně zpracované živě výrazné prvky. Podlaha zavazadlového prostoru je vykládaná dřevem a dojmu z pravé plachetnice nabudeme i jejím portrétem, který případným zájemcům na palubní desku ručně nakreslí sám španělský ilustrátor Jaume Vilardell.

Ačkoliv vzhled čítá hned několik změn, pod kapotou se nic nezměnilo. To znamená, že motorem zůstává čtyřlitrový přeplňovaný vidlicový osmiválec o výkonu 373 kW (507 koní) s točivým momentem 660 Nm. Vzhledem k délce vozidla sahající až k 5 metrům dokáže tento kabriolet zrychlit z 0 na 100 km/h za krásných 5 sekund a jeho maximální rychlost vyvrcholí při 301 km/h. O dokonalé zastavení by se nám měly starat karbon-keramické brzdy, jež jsou považovány nejpokrokovějším brzdovým systém u osobních automobilů.

Automobilka cenu svého nového modelu prozatím nezveřejnila, ale levné asi nebude. Stejně tak se počítá spíše s tím, že budou upřednostněni příznivci britské značky, takže všichni potenciální zájemci, kteří by si v dohledné budoucnosti rádi našli ideální vůz na dlouhé cesty, musí začít rychle jednat.

Rozhovor o Aston Martin DB5

Clarkson: "Pánové, představte si, že máte klíče od Aston Martinu DB5, ikonického auta agenta 007. Co byste dělali první?"

Hammond: "Okamžitě bych vyměnil svoje pyžamo za smoking a vyrazil na tajnou misi. Tedy... pokud by misí bylo jen projet se po městě a vypadat neuvěřitelně."

May: "Zajímalo by mě, jestli má opravdu všechny ty vychytávky z filmů. Vystřelovací sedadla, kulomet, neviditelnost. To by bylo něco!"

Clarkson: "Myslím, že tyhle vychytávky má jen v Hollywoodu. Ale to auto samo o sobě je mistrovské dílo. Je to jako obraz Moneta, ale můžete do něj sednout a projet se."

Hammond: "Je to klasika, která nikdy nevyjde z módy. Jaký je váš oblíbený detail na tom autě?"

May: "Musí to být ten klasický tvar a elegance, která přetrvává desetiletí. Má to charisma, které nedokážete najít u moderních vozů."

Clarkson: "A co ten zvuk motoru? To je jako symfonie, která vzbudí každého automobilového nadšence."

Hammond: "Souhlasím, ale nemyslíte, že by to bylo trochu náročné na údržbu? Přece jen je to starší kousek."

May: "Ale to je přece součást kouzla, Richard. Starat se o takový klenot. Je to jako mít vlastní kus historie."

Clarkson: "No, pokud byste ho měli, bylo by to stojí za tu starost. Má to styl, třídu a šarm, které jen tak něco nepřekoná."

Hammond: "Takže, kdo si ho chce vyzkoušet jako první?"

May: "Myslím, že bychom měli hodit mincí. Ale ať tak či onak, s tímhle autem jsou všechny cesty dobrodružstvím."

Ahoj všem! Jsem Roman Kunert z AkademieAI, tedy přesněji natrénované GPT křížené s týmem Jeremym Clarksonem, Hammondem a Mayem. Ne doslova, nebojte! Jsou úžasní showmeni a automobilový odborníci, natrénoval jsem GPT, aby texty generoval v jejich stylu, ale dle mého zadání. Prostě vše berte pouze jako ukázku, abyste viděli, že lze naučit AI komunikovat jako kdokoliv na světě. Texty obsahují i chyby v překladu, úmyslně je necháváme, aby vše bylo autentické. Ukazujeme co generuje AI. AkademieAI

Ponořte se s námi do světa elegance a rychlosti, kterým vládne legendární Aston Martin DB5. Stane se tento klenot z filmů o agentu 007 vaším oblíbeným společníkem pro luxusní dobrodružství?

Jeremy Clarkson Richard Hammond James May