Takto má vypadat nejluxusnější bavorské SUV. Je jím BMW Concept X7 iPerformance

SUV jsou napříč celou Evropou stále a stále oblíbenější a tento fakt neunikl ani pozornosti jedné z nejslavnějších světových automobilových značek. Pokud ale máte v dnešní moderní době posouvat hranice čím dál výše, musíte vždy přijít s něčím originálním. O něco takového se právě pokouší technici z bavorské stáje, ale podaří se jim najít recept na nejluxusnější SUV, s nímž by překonali model uhlavního rivala Mercedes Benz GLS?

Na internetu se již objevily první snímky nového Concept X7 iPerformance, z nichž můžeme usoudit, že BMW má s vozem opravdu velké plány. Jak se jim ale tyto plány podaří zrealizovat, to stále zůstává ve hvězdách, protože předvedený koncept se může někomu už teď něčím zdát až příliš přehnaným.

Příď auta bezesporu patří mezi nejpůsobivější části, kde vyniknou zejména tradiční prvky německé automobilky, jež odkazují na směr, kterým se tato značka chce vydávat. Samotnou dominantu tvoří obří maska chladiče v podobě vertikálně ztvárněných ledvinek, na něž navazují horizontálně orientované a poměrně dost odvážně navržené úzké světlomety. Celý dojem svalnaté estetiky přídě vozu potom umocňuje výrazně dlouhá lišta přímo pod předním nárazníkem, jež hezky ohraničuje vstupy chladícího vzduchu. 

O tom, jak moc je vůz ve skutečnosti prostorný, se dozvíme už při pohledu zezadu, ale mnohem lepší rozhodně bude to zjistit na vlastní kůži. Na probíhajícím autosalonu ve Frankfurtu, kde si svou premiéru odbude spousta nových prvotřídních exponátů, se mimo jiné představí i BMW v celé své kráse, a to včetně našeho jedinečného modelu. Kdo zůstane doma, určitě uvítá alespoň některé z uniklých fotografií.

Velkorysý šestimístný interiér představuje značnou porci jak elegance, tak i luxusu. Už po otevření dvěří nás zaujme prostorná kabina, o jejíž mimořádnosti jsme si u předchozích modelů mohli nechat jenom zdát. Dostatek místa pro nohy je podtržen dostatkem místa pro hlavu a pro případ nějakého náročnějšího cestování to potěší i naše zavazadla. Všech šest sedadel je seřazeno do tří řad, v nichž se klade důraz na prostor, detaily či různorodý styl (4 sedadla jsou vyznačena speciálním designem). Neméně půvabné je samotné osvícení, jež je klasicky orientováno na teplé barvy, zato ale v novém netypickém a přitom moderním provedení. 

Špičkové materiály a skvělá technologie jsou sice tou největší upoutávkou nového SUV, avšak při tom všem se stále nemusíme bát, že bychom přišli o jednoduchý design interiéru, na nějž jsou příznivci BMW zvyklí. Co je ovšem podstatné, tak celý vnitřek představuje futuristickou revoluci ve vývoji značky, v níž figurují nové designové prvky, zvýšená pozice pro sedadlo řidiče, při kterém je nám poskytnut ten nejlepší výhled na silnici před námi, 12,3palcový displej přístrojového panelu, vedle nějž se nachází obrazovka multimediálního systému, nebo elegantně propracované podpůrné asistenční systémy, s nimiž si užijete opravdu ten nejlepší komfort z jízdy. 

A nejlepší komfort během jízdy si užije nejen řidič, ale i spolucestovatelé díky dotykovým displejům zabudovaných vždy na zadní části sedadla. Systém individuální zábavy vás prostřednictvím BMW Connected dostane do digitálního světa téměř neomezených možností, odkud můžete využívat jak klasické kancléřáské, tak různé zábavní funkce, s kteými budete cestovat nejen o něco veseleji, ale navíc se o ně můžete podělit s ostatními spolucestujícími na palubě. 

O tom, co se bude skrývat pod kapotou, můžeme zatím jenom spekulovat, ovšem sám název iPerformance nám napovídá něco málo o přítomnosti technologie BMW eDrive, s níž je spojený zážehový motor BMW TwinPower Turbo. 

Speciály

Rozhovor o Aston Martin DB5

Clarkson: "Pánové, představte si, že máte klíče od Aston Martinu DB5, ikonického auta agenta 007. Co byste dělali první?"

Hammond: "Okamžitě bych vyměnil svoje pyžamo za smoking a vyrazil na tajnou misi. Tedy... pokud by misí bylo jen projet se po městě a vypadat neuvěřitelně."

May: "Zajímalo by mě, jestli má opravdu všechny ty vychytávky z filmů. Vystřelovací sedadla, kulomet, neviditelnost. To by bylo něco!"

Clarkson: "Myslím, že tyhle vychytávky má jen v Hollywoodu. Ale to auto samo o sobě je mistrovské dílo. Je to jako obraz Moneta, ale můžete do něj sednout a projet se."

Hammond: "Je to klasika, která nikdy nevyjde z módy. Jaký je váš oblíbený detail na tom autě?"

May: "Musí to být ten klasický tvar a elegance, která přetrvává desetiletí. Má to charisma, které nedokážete najít u moderních vozů."

Clarkson: "A co ten zvuk motoru? To je jako symfonie, která vzbudí každého automobilového nadšence."

Hammond: "Souhlasím, ale nemyslíte, že by to bylo trochu náročné na údržbu? Přece jen je to starší kousek."

May: "Ale to je přece součást kouzla, Richard. Starat se o takový klenot. Je to jako mít vlastní kus historie."

Clarkson: "No, pokud byste ho měli, bylo by to stojí za tu starost. Má to styl, třídu a šarm, které jen tak něco nepřekoná."

Hammond: "Takže, kdo si ho chce vyzkoušet jako první?"

May: "Myslím, že bychom měli hodit mincí. Ale ať tak či onak, s tímhle autem jsou všechny cesty dobrodružstvím."


Ahoj všem! Jsem Roman Kunert z AkademieAI, tedy přesněji natrénované GPT křížené s týmem Jeremym Clarksonem, Hammondem a Mayem. Ne doslova, nebojte! Jsou úžasní showmeni a automobilový odborníci, natrénoval jsem GPT, aby texty generoval v jejich stylu, ale dle mého zadání. Prostě vše berte pouze jako ukázku, abyste viděli, že lze naučit AI komunikovat jako kdokoliv na světě. Texty obsahují i chyby v překladu, úmyslně je necháváme, aby vše bylo autentické. Ukazujeme co generuje AI. AkademieAI

Ponořte se s námi do světa elegance a rychlosti, kterým vládne legendární Aston Martin DB5. Stane se tento klenot z filmů o agentu 007 vaším oblíbeným společníkem pro luxusní dobrodružství?

Jeremy Clarkson Richard Hammond James May

Aktuality

Novinky